Bel voor een afspraak: 0547-272604

Hond

Entingen

  • Pups worden volgens het onderstaande schema ingeënt.
  • 6 weken: Puppy enting ( Hondenziekte en Parvo)
  • 9 weken: Parvo/Weil enting
  • 12 weken: Cocktail-enting
Deze cocktailenting is opgebouwd uit Parvo, de ziekte van Weil, Hondenziekte en Leverziekte (HCC). Vanaf 9 weken leeftijd kan de kennelhoest enting erbij gegeven worden. Deze wordt jaarlijks herhaald. Op een leeftijd van 1 jaar wordt wederom de cocktail-enting gegeven en daarna volgen we een wisselend entschema. Dat wil zeggen dat wel elk jaar de vaccinatie tegen ziekte van Weil wordt gegeven, maar om de twee jaar komt de Hondenziekte en Parvo daarbij. Deze zaken hoeft u niet zelf te onthouden. Wij sturen u daarom een jaarlijkse herinnering. Tegelijk met de enting kijken we naar de gezondheid van uw huisdier. Wanneer uw hond naar het buitenland gaat is het verplicht om ook nog eens tegen rabiës (hondsdolheid) te vaccineren.

Ontworming

Honden worden op de volgende leeftijd ontwormd.
  • Pups op een leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken
  • daarna om de maand tot een half jaar
  • vervolgens 4 x per jaar

Jaarlijkse controle oudere hond

Grotere honden zijn eerder oud dan de kleinere rassen. Waar grotere rassen met 10 jaar al echt oud zijn kunnen de kleinere rassen nogal eens een leeftijd van 14 jaar of zelfs hoger halen. Maar voor elke hond geldt net al voor de mens; “de ouderdom komt met gebreken. Daarom is het erg belangrijk dat u uw hond jaarlijks laat nakijken. De aandachtspunten waarna o.a. gekeken wordt bij oudere honden zijn:
Het gebit
Op latere leeftijd krijgen veel honden problemen met hun gebit. U kunt dit bijvoorbeeld herkennen doordat uw huisdier problemen heeft met het eten van zijn voedsel of door het aanwezig zijn van een slechte adem. Heel vaak echter merkt u zelf niet eens aan het dier dat het problemen heeft met het gebit. Vaak ontstaat de problemen door tandsteen. Dit kan tot gevolg hebben dat het tandvlees gaat ontsteken. Door een regelmatige controle door de dierenarts kunnen problemen in een vroegtijdig stadium ontdekt worden zodat eventuele behandeling niet heel ingrijpend hoeft te zijn.
Het bewegingsapparaat
Veel oudere honden krijgen problemen met hun gewrichten. Een van de meest voorkomende aandoeningen hierbij is artrose. Dieren hebben last met het opstaan en andere bewegingen. Erg belangrijk om het probleem zoveel mogelijk te beperken is ervoor te zorgen dat het dier niet te zwaar is. Vaak zie je wanneer dieren gewicht verliezen ze opeens weer zin krijgen in een wandeling en ze dit vaak ook weer langer volhouden. Wanneer dit niet voldoende is kan de dierenarts eventueel medicijnen voorschrijven. Ook kan er speciale dieetvoeding gekocht worden voor honden met gewrichtsproblemen.
Hart
Zaken die op een hartprobleem kunnen wijzen zijn; minder uithoudingsvermogen, hoesten met name ’s morgens vroeg, vermageren of daarentegen juist een dikke buik krijgen (vocht). Deze problemen kunnen ook heel goed een andere oorzaak hebben maar toch is het verstandig om het hart op oudere leeftijd te laten controleren. De dierenarts zal naar de harttoon luisteren en ook de pols beoordelen. Het is goed om de kwaal op tijd te onderkennen omdat deze vaak in een beginstadium nog erg goed met medicijnen te behandelen is.
Nieren
Wat we nogal eens zien bij de oudere hond is chronisch nierfalen. Dit is een onomkeerbare en steeds voortgaande achteruitgang van de nieren. Nieren hebben erg veel reservecapaciteit. Het nadeel hiervan is dat problemen met de nieren pas laat aan het licht komen.  Door het nierfalen heeft de hond problemen met het concentreren van de urine. Daarom kun je nierproblemen ook vaak herkennen aan het veel meer gaan drinken van de patiënt. Vaak wordt het dier door de tijd steeds magerder. Ook kan de hond een slechte adem krijgen en eventueel gaan braken. Hoe eerder dit probleem onderkent wordt hoe beter het behandeld kan worden. Dit kan gedaan worden door speciale voeding en eventueel aanvullende medicijnen toe te dienen. Slechte voeding kan het proces versnellen.
Gewicht
Wanneer een dier te dik is, is dit erg slecht voor de hond. Hij kan problemen krijgen met zijn gewrichten en ook zijn organen kunnen slecht tegen deze overmaat aan vet. Daarom is het belangrijk om uw hond regelmatig te wegen. Maar uw hond kan ook vermageren. Dit vermageren komt nooit doordat een dier oud wordt. Het heeft altijd een onderliggende gedachte. Wanneer u moeite heeft om het dier op gewicht te houden kan u met de dierenarts overleggen om speciale voeding voor uw huisdier aan te schaffen.
Dierenartsenpraktijk Goor

Meer weten?

U kunt altijd (telefonisch) overleg voeren met onze dierenartsassistentes.

Afspraak maken

Wij zijn elke werkdag geopend van 8.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Om u zo goed mogelijk te helpen werken wij uitsluitend op afspraak.

Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar.

Contactgegevens

  • Spechthorstweg 2, 7471 GH Goor
  • 0547 - 272604
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Dierenartsenpraktijk Goor. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®.